När du börjar lära dig nålbindning så råkar du på mängder av tips och råd angående både nålar och garn.
Jag samlade ihop de vesäntliga tipsen och svar på de vanligaste frågorna nedan så att du har lite enklare att börja nålbinda.
Hurdant garn kan jag använda?
Du kan använda nästan vad som helst bara det klarar av tillverkningen och sitt avsedda användningssyfte, men vissa material fungerar bättre än andra när du lär dig tekniken.
För att göra dina första försök så smidiga som möjligt, välj ett tätt spunnet garn som är ljust och gärna lite tjockare än det du skulle använda till vanliga, stickade sockor. Tätt, ljust och lite tjockare garn gör att arbetet löper smidigare och det är lättare att se och lära sig.
- För löst tvinnat - orsakar enklare "felstick" som syns i den färdiga produkten
- För mörkt - för liten kontrast gör det svårt att hitta rätt ögla, jämför med att sy svart på svart
- För tunt - gör arbetet luftigare vilket igen gör det lättare att ta fel på ögla, dessutom kan arbetet se konstigt ut fast du gör rätt om det är mycket löst
Ett tjockare garn är dessutom trevligt för att det ger snabbt resultat och arbetet framskrider i snabbare takt.
Tvinnet på garnet påverkar också till viss grad. Många stygn inom nålbindning löser up tvinnet i vanligt, S-spunnet garn. Om du märker att detta är ett problem kan du prova använda ett ännu tätare garn eller använda Z-spunnet garn istället. Z-spunnet garn kan du bland annat hitta under namnet "nålbindningsgarn" i Finland. Det är lite ovanligt garn så det kan vara lite svårt att hitta men tex. Pirtin kehräämö har av garnet till försäljning på sin sida: https://www.pirtinkehraamo.fi/erikoislangat/neulakinnaslanka
Måste jag använda yllegarn?
Nej, yllegarn är det traditionella alternativet och det är enklare att skarva (iom. att man använder garnstumpar som skarvas i nålbindning) genom att tova ihop ändarna. Det finns olika sätt att skarva garnet på och beroende på garn så väljer du det skarvningssättet som ger bästa resultat. Här är de enklaste sätten med steg för steg anvisningar och bilder så du har enkelt att välja det som passar ditt material!
Tovning eller "Spit join/ Wet join"
Enkelt och lätt att göra, passar till alla garn som tovar sig och ger en snygg, nästan osynlig skarv. Notera att superwash-yllegarn inte tovar sig ordentligt så välj en annan teknik för det.
- Öppna upp tvinnet ca. 3cm i ändarna på garnnen du vill skarva ihop
- Om garnet är väldigt tjockt kan du dra bort en eller fler av trådarna från ändarna för att minska på mängden material i skarven
- Placera trådarna omlott, så du har varannan tråd ny och varannan gammal tråd. (bild 4)
- Gnid skarvområdet mellan händerna för att tova ihop dem
- Vid behov kan du fukta ner området du försöker tova lite
- Prova dra lite i garnet för at se om tovningen hållit eller om trådarna börjar glida isär.
- Om det håller, utmärkt! Om inte så prova tova lite till eller byt teknik.
- Var försiktig tills du arbetat in skarven i din produkt.
Rysk skarv eller "Russian join"
Denna teknik utnyttjar friktion så fungerar bra även för garn som inte tovas. Färgen ändrar genast vid skarven och garnet på var sida är lite tjockare så denna metod är inte osynlig men ger snabba färgbyten. Till den här tekniken behöver du en stoppnål eller liknande.
- Trä den första garnänden på nålen
- Stick in nålen en bit tillbaka på samma garn och trä den en bit upp inanför garnet, inte rakt igenom. Längden du behöver trä i mitten av garnet beror på hur halt materialet är, iom.att det är friktion som kommer att hålla ihop skarven.
- Före du drar nålen igenom, trä den andra garnstumpen igenom öglan som du nu har på det första garnet.
- Dra nålen igenom helt, så att det andra garnet hålls fast i öglan.
- Trä nålen på den andra garnänden, vänd nålen och trä den tilbaka in en bit på det andra garnet, på samma sätt du just gjorde med det första garnet.
- Dra nålen igenom och spänn fast öglan, nu kan du dra i garnen och klippa bort garnstumpar som blivit över.
- Om garnen glider isär, prova trä nålen en längre bit genom garnet.
- Fortsätt med arbetet men var försiktig med skarven enda tills du fått den inarbetad i din produkt.
Usch så jobbigt, kan jag inte bara göra en knut?
Jo, det kan du väl om du riktigt vill. Traditionellt är knutar ett absolut nej, och många vägrar absolut att använda knutar. Andra gömmer sina knutar på insidan av arbetet och väver in trådändarna. Knutar orsakar lite mer friktion än annars så det kan lätt hända att garnet går av vid knutarna. Undvik att lägga knutar där som de orsakar obehag till användaren, som tex. under hälen i en socka. Det är betydligt enklare att tova ihop ändarna än att fundera över knutar och var man har dem tycker jag, men smaken är ju som baken!
Annat?
De här är de enklaste skarvningsmetoderna för dig som börjar lära dig en ny teknik. Om du börjar experimentera mera med olika material vill du säkert prova andra skarvningsmetoder också! Inget hindrar ju dig från att pova nålbinda med mattrasor till exempel, och då är det kanske lättast att sy ihop skarvarna istället. Prova dig fram och ha roligt med en ny teknik!
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.