Nålbindning - Vad är en bra nål?

Nålbindning - Vad är en bra nål?

Nålbindning, det låter intressant, och ser bra ut!
Jag vill också prova, nu genast!


Låter det ens lite bekant?

Mitt första försök att lära mig nålbindning var ganska typiskt, jag såg några youtube-klipp och bestämde mig att pröva en ny spännande teknik. Fösta hindret var nålen, var hittar man den? Otålig som jag var hittade jag ingen på nätet, och sommarens marknader var allt för långt borta så jag gjorde min egen nål av en glasspinne. Den höll inte längre än några stygn. Förr eller senare fick jag en fungerande nål, täljd av en käpp jag hittat på gården, men det tog mig nästan ett år förrän jag fick hjälp med tekniken och på ett huj hade jag gjort ett par vantar!

Det var inte länge efter detta som jag blev förtjust i att laga ordentliga bindningsnålar.
En bra nål är hållbar, har en slät yta och inte ens det lurvigaste yllegarnet fastnar i nålögat. Själv gillar jag dessutom en lätt böjd nål, det hjälper till lite när man plockar upp öglorna runt tummen.


Nålens storlek har ingen större betydelse sålänge ditt valda garn ryms genom nålögat och nålen löper bra genom alla öglor, utan att fastna eller strypa blodflödet till tummen när du försöker få nålen med medföljande garnhärva genom den sista öglan. Nålens längd är en ren smaksak, du använder det som känns bekvämt. De bekvämaste nålarna jag använt varierar i längd men brukar vara i samma klass som mitt pek-/mittfinger, dvs. tillräckligt långa så man kan stöda nålen i handflatan vid behov.

Som jag nämnde ovan gillar jag nålar med en lätt böjning, det beror på att jag med fingrarna kan snurra på nålen för att styra den, vilket skonar min handled en aning. Det låter kanske tokigt men det är värt ett försök, när man en gång kommit på tekniken är det ganska automatiskt.


Många som har prblem med finmotoriken eller sjuka leder brukar föredra längre nålar. Med en längre nål blir rörelserna större och belastar på så vis inte lederna på samma sätt.


Så hur var det nu med nålögat, storlek och mängd?

Nålögat bestämmer hur mycket garn i vilken grovlek du kan ladda på nålen åt gången. I nålbindning jobbar man med ett stycke tråd i gången, som man skarvar ihop i arbetet vartefter man tar ett nytt stycke. Garnändarna kan tovas samman, eller så kan man använda en lång rad andra tekniker om garnet inte vill tovas. Jag har inte hört någon säga att de gillar denna del av arbetet. Därför är det också naturligt att man vill ladda så mycket garn på nålen som möjligt, förutsagt att det ännu går att få hela garnhärvan med nål genom öglorna. Fler, större hål gör det möjligt att använda nålens kapacitet fullt ut, samt möjligheten att användä tjocka garn.


Ett tips till att maximera utrymmet på nålen utan hopplösa kråkbon när du försöker dra mer garn är att mäta upp garnet i så du får öglor som är 2 famnar långa (dvs. 4famnar garn) och trä nålen på mitten *Videoklipp påväg*


Om du gjort det rätt kan du, genom att hålla lite emot så inte hela öglor åker igenom, dra ut så mycket garn du behöver utan att det blir rörigt. Man kan också lägga fler länkar genom samma hål om garntjockleken tillåter, du kan få fler meter tunt garn på en nål utan kråkbon, vilket lämnar mer tid åt den roliga delen av arbetet!


Om du funderar på något om nålarna eller behöver en speciell nål tex. för extratjockt garn så kan du alltid ta kontakt, jag hjälper gärna till!


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.