|

Yli 50e tilauksille ilmainen postitus! (norm. 4e)


Materiaalit

Koska monet käyttämistäni materiaaleista ei ole monille tuttuja ajattelin esitellä niitä vähän. Kaikkia täällä lueteltuja materiaaleja ei välttämättä aina löydy kaupan puolelta, jotkin ovat kausiluontoisia, toiset ovat pääasiassa kierrätettyjä ja kaupan valikoima vaihtelee aina silloin tällöin.
Kaupassa on myös jokaiselle tuotteelle eritelty juuri sille sopivat hoito-ohjeet sekä kuvaus materiaaleista, joka myös lähetetään tuotteen mukana tilaajalle. 

Käyttämäni eläinperäiset materiaalit, kuten nahka, luu tai sarvi, ovat laillisesti hankittuja, usein minulle lahjoitettuja tai uusiokäytettyjä esim. kirpputoreilta löydetysta sarvitrofeista. Ostan myös joitain materiaaleja kuten villaa, poronnahkanyöriä jne, suomalaisilta toimijoilta.


Sarvi

Käyttämäni sarvet voi erotella kahteen ryhmään, hirvieläinten sarvet ja lehmänsarvet.

Hirvieläinten sarvet voivat olla ns. jättösarvia tai metsästyksen sivutuotteita. Jättösarvet löytyy maasta kun hirvieläimet tiputtavat sarvensa luonnossa. Näitä sarvia voi olla hankala löytää ja ne ovat yleensä huokoisempia. Hyvässä jättösarvessa voi olla kova ulkoreuna ja tasaisen huokoinen sisus joka ottaa luonnonvärejä erittäin hyvin. Jos sisus on liian huokoinen se ei pysy kasassa, mutta liian kova ei ota väriä, ja on usein tummempi jo valmiiksi. Näissäkin on siis isoja eroja käytön suhteen. Metsästyksen sivutuotteina tuleet sarvet ovat yleensä paljon kovempia kuin jättösarvet. Näitä sarvia löytyy yleisesti kirpputoreilta vanhojen sarvitrofeiden muodossa, tai sivutuotteena metsästyksen ohella.

Lehmänsarvien ominaisudet vaihtelee vahvasti, lehmänsarvi voi olla luonnonvalkoinen tai musta, oliivinvihreä tai monivärinen. Sarvessa voi olla läpinäkyvää osaa tai kalkkimainen kerros mistä valo ei paista läpi. Se voi myös olla todella ohutseinäinen tai älyttömän paksuseinäinen ja painava. Näitä ominaisuuksia tulee ottaa huomioon aina tuotteen mukaan, sitä voi käyttää niin ulkonäköä sunnitellessa kuin eri kestävyysasteitten hakemisessa. Lehmänsarvessa on myös syitä, joitten suuntaan tulee kiinnittää huomiota työskennellessä. Kinnasneuloissa lehmänsarvi on mahtava materiaali, se joustaa hieman, eikä halkeile, se kestää vääntöä ja taittamista hyvin joten ei tarvitse murehtia kestävyyttä. Lämpö ja kostea auttaa sarvea palautumaan luonnolliseen muotoonsa jos se on jostain syystä vääntynyt tai taittunut käytössä. Lehmänsarvet ovat myös teurastuksen sivutuote.


Luu

Luun väri vaihtelee vaalean keltaisen ja valkoisen välillä riippuen käsittelystä. Luuta saa esim. metsästyksen harvoin hyödynnettynä sivutuotteena tai teurastuksen sivutuotteena.

Nahka

Nahka on erittäin monipuolinen materiaali ja sen parkitsemismenetelmä, eli miten nahan käsittelee jotta sitä pystyy käyttämään eri tuotteissa, vaihtelee käyttökohteesta riippuen. Käytän joko kasviparkittua tai rasvaparkittua nahkaa, joko itse tehtyjä tai toiselta suomalaiselta toimijalta ostettuja. Kasviparkittu nahka on nimensä mukaisesti parkittu kasveista (esim. mimosa, kuusenkuori, pajunkuori) saatavien tanniinien avulla kun taas rasvaparkitussa nahassa käytän ruokaöljyä, munankeltuaista ja lorauksen mäntysuopaa. Nahkaa saadaan esim. liha-/kalateollisuuden ohella, metsästyksen yhteydessä tai kuolleena löytyneistä eläimistä.


Villa

Villa on itsepuhdistautuva ja monimuotoinen. Sitä löytyy usein langan muodossa mutta sitä saa myös karstattuna tai "raakana" varpaanvälivillana. Villa hengittää ja lämmittää, ja sitä voi kasvivärjätä mitä ihanimmiksi sävyiksi! Käytän villaa suhteellisen vähän, mutta kun sitä käytän pyrin käyttämään suomalaiselta toimijalta ostettua villaa/villalankaa/huopaa tai kirpparilta löydettyä villaa. 


Puu

Puuaineksen ominaisuudet riippuu todella paljon lajista. Kovuus, väri, kuviointi jne voi vaihdella paljonkin eri lajien välissä. Kaikki käyttämäni puuaines on kierrätetty tai polttamiselta pelastettua puumateriaalia.


Tuohi

Tuohi on koivun kuorikerrosta jota on käytetty iät ja ajat esim. katon rakentamisessa tai käyttötavaroiden tekoon. Tuohi palaa erittäin hyvin, on vedenkestävää ja taipuisaa, joskin herkkä halkeamaan poikkisuuntaan. Tuohta saa vieläkin ostettuna levyinä jos ei ole omaa koivumetsää mistä sitä voi hakea. Tilaan tuohen kotimaiselta TreeFarmilta.

Metallit

Koruissa joissa metallisia korunosia on pääasiassa kyseessä koruhopeana tai sterlinghopeana tunnettu nikkelitön 925 hopea tai ruostumaton teräs. Tuotteitten kuvauksissa sanotaan aina mistä metallista on kyse. 

Hopea on luonnostaan antibakteerinen ja on siitäkin syystä hyvä valinta koruihin, hopeaallergiakin on erittäin harvinaista, ja sekin oireilee pääasiassa haavanhoidon yhteydessä jossa hopeaa käytetään esim. laastareissa jne. Koruissa käytettyssä hopeassa on kuitenkin muitakin metalleja joille voi olla allerginen, ja erittäin usein hopeakorujen käytössä esiintyvät oireet, erityisesti korvakoruissa, riippuu siitä että koruja ei ole puhdistettu ennen käyttöä joka aiheuttaa herkästi ärsytystä erityisesti jos harvoin käyttää koruja. Jos epäilet hopea-allergiaa kannattaa ottaa lääkäriin yhteyttä ennen kun käytät hopeakoruja.

Ruostumaton teräs on koruissa monille tuttu nimellä kirurginen teräs. Ruostumatonta terästä käytetään yleisesti esim. ensimmäisinä korvakoruina kun rei'ittää korvat. On kuitenkin hyvä tietää että ruostumattomassa teräksessä on nikkeliä, mutta sitä ei vapaudu haittaavia määriä. Jos sinulla on nikkeliallergiaa on siis mahdollista että reagoit ruostumattomaan teräkseen, vaikka jotkut tahot suositteleekin nikkeliallergisille tämän käyttöä. 

Jos reagoit eri koruissa käytettyihin metalleihin mutta koruni kiinnostavat, ota yhteyttä niin katsotaan jos sinulle löytyisi toimiva ratkaisu!