"Useimmat materiaalini ovat ihanien ihmisten antamia materiaaleja jotka olivat joutua roskiin. Onneksi löytyy näitä käsitöitä ja luonnonmateriaaleja arvostavia henkilöitä!"
Luonnonmateriaaleista osa on varmaan tuttuja ennestään, mutta aina välillä nousee kysymyksiä myös tutuista materiaaleista.Huom! Tilauksen kanssa tulee aina hoito-ohjeet mukaan.
Käyttämäni eläinperäiset materiaalit, kuten nahka, luu tai sarvi, ovat laillisesti hankittuja, usein minulle lahjoitettuja tai uusiokäytettyjä materiaaleja. Ostan myös joitain materiaaleja kuten villaa, tuohta, poronnahkanyöriä jne, ensi kädessä suomalaisilta toimijoilta.
Käyttämäni sarvet voi erotella kahteen ryhmään, hirvieläinten sarvet ja lehmänsarvet.
Hirvieläinten sarvet voivat olla ns. jättösarvia tai metsästyksen sivutuotteita. Jättösarvet löytyy maasta kun hirvieläimet pudottavat sarvensa luonnossa. Näitä sarvia voi olla hankala löytää ja ne ovat yleensä huokoisia. Hyvässä jättösarvessa voi olla kova ulkoreuna ja tasaisen huokoinen sisus joka ottaa luonnonvärejä erittäin hyvin. Jos sisus on liian huokoinen se ei pysy kasassa, mutta liian kova ei ota väriä, ja on usein tummempi jo valmiiksi. Näissäkin on siis isoja eroja käytön suhteen. Metsästyksen sivutuotteina tulleet sarvet ovat yleensä paljon kovempia kuin jättösarvet ja soveltuu hyvin kaiverrustöihin.
Lehmänsarvien Lehmänsarvet ovat teurastuksen sivutuote jonka ominaisudet vaihtelee paljon. Lehmänsarvi voi olla luonnonvalkoinen tai musta, oliivinvihreä tai monivärinen. Sarvessa voi olla läpinäkyvää osaa tai kalkkimainen kerros mistä valo ei paista läpi. Se voi myös olla todella ohutseinäinen tai älyttömän paksuseinäinen ja painava. Näitä ominaisuuksia tulee ottaa huomioon aina tuotteen mukaan, sitä voi käyttää niin ulkonäköä suunniteltaessa kuin eri kestävyysasteitten hakemisessa. Lehmänsarvessa on myös syysuunta johon tulee kiinnittää huomiota työskennellessä. Kinnasneuloissa lehmänsarvi on mahtava materiaali, se joustaa hieman ja pinta on mukavan liukas.
Luuta saa esim. metsästyksen tai teurastuksen sivutuotteena ja materiaalin väri vaihtelee vaalean keltaisen ja valkoisen välillä. Luu on kovaa mutta ei juuri jousta eli herkät luuesineet voivat murtua jos tippuvat esim. kovalle lattialle.
Kalansuomuja saa arvatenkin kaloista, kalastuksen sivutuotteena. Suomujen laatu riippuu paljon kalasta eivätkä kaikki suomut sovellu koruihin. Suomut puhdistetaan huolellisesti ja tarvittaessa värjätään luonnonväreillä. Kaikki tämänhetkiset kalansuomu korut ovat peräisin yhdestä ja samasta, paikallisesti pyydetystä hauesta.
Nahkaa saadaan esim. liha-/kalateollisuuden ohella, metsästyksen yhteydessä jne. Nahka on erittäin monipuolinen materiaali ja sen parkitsemismenetelmä, eli miten nahan käsittelee jotta sitä pystyy käyttämään eri tuotteissa, vaihtelee käyttökohteesta riippuen. Käytän pääsääntöisesti joko kasviparkittua tai rasvaparkittua nahkaa, joko itse tehtyjä tai toiselta suomalaiselta toimijalta ostettuja. Nahka on tunnetusti pitkäikäinen materiaali jos sitä aina välillä huoltaa.
Villa
Käytän villaa suhteellisen vähän, mutta kun sitä käytän pyrin käyttämään suomalaiselta toimijalta ostettua villaa/villalankaa/huopaa tai kirpparilta löydettyä villaa.Villa on itsepuhdistuva ja monimuotoinen, se hengittää ja lämmittää, ja sitä voi kasvivärjätä mitä ihanimmiksi sävyiksi!
Kaikki käyttämäni puuaines on kierrätetty, luonnosta löydetty tai polttopuukasasta pelastettu aarre. Puuaineksen kovuus, väri, kuviointi jne voi vaihdella paljonkin eri lajien välissä.
Tilaan tuohen kotimaiselta TreeFarmilta!Tuohi on koivun kuorikerrosta jota on käytetty iät ja ajat esim. katon rakentamisessa tai käyttötavaroiden tekoon. Tuohi palaa erittäin hyvin, on vedenkestävää ja taipuisaa, joskin herkkä halkeamaan poikkisuuntaan.
Koruissa joissa metallisia korunosia on pääasiassa kyseessä koruhopeana tai sterlinghopeana tunnettu nikkelitön 925 hopea.
Hopea on luonnostaan antibakteerinen ja on siitäkin syystä hyvä valinta koruihin, hopeaallergiakin on erittäin harvinaista, ja sekin oireilee pääasiassa haavanhoidon yhteydessä jossa hopeaa käytetään esim. laastareissa jne. Koruissa käytettyssä hopeassa on kuitenkin muitakin metalleja joille voi olla allerginen, ja erittäin usein hopeakorujen käytössä esiintyvät oireet, erityisesti korvakoruissa, riippuu siitä että koruja ei ole puhdistettu ennen käyttöä joka aiheuttaa herkästi ärsytystä erityisesti jos harvoin käyttää koruja. Jos epäilet hopea-allergiaa kannattaa ottaa lääkäriin yhteyttä ennen kun käytät hopeakoruja.
Ruostumaton terästä voit löytää esim taotuissa tuotteissa. Koruissa monille tuttu nimi kirurginen teräs tarkoittaakin ruostumatonta terästä. Ruostumatonta terästä käytetään yleisesti esim. ensimmäisinä korvakoruina kun rei'ittää korvat. On kuitenkin hyvä tietää että ruostumattomassa teräksessä on nikkeliä, mutta sitä ei vapaudu haittaavia määriä. Jos sinulla on nikkeliallergiaa on siis mahdollista että reagoit ruostumattomaan teräkseen, vaikka jotkut tahot suositteleekin nikkeliallergisille tämän käyttöä.
Jos reagoit eri koruissa käytettyihin metalleihin mutta koruni kiinnostavat, ota yhteyttä niin katsotaan jos sinulle löytyisi toimiva ratkaisu!