Lanka-asiaa neulakinnastekniikassa

Lanka-asiaa neulakinnastekniikassa

Kun aloittaa neulakinnastekniikan itsenäisesti opiskellen löytää useimmiten paljon eri neuvoja niin neuloista kuin langoista.
Kokosin tänne vastauksia ja vinkkejä jotka toivottavasti helpottaa sinun ensimmäistä askelta tähän mahtavaan tekniikkaan.


-> Jos etsit pikakurssia neulakinnastekniikkaan voit hypätä suoraan videoon 
Facebookissa, löydät sen täältä
tai vaihtoehtoisesti voit katsoa videon youtubessa missä pääset hidastamaan videota tarvittaessa! 
Youtube-videoon pääset täältä.

Mitä lankaa voin käyttää?

Periaatteessa mikä tahansa lanka käy, kunhan se kestää työskentelyn ja käyttötarkoituksen.
Jotkin langan kuitenkin soveltuu paremmin opetteluun kuin toiset.

Helpottaaksesi oppimista, valitse lanka joka on tiukkakierteistä, vaaleaa ja mielellään vähän paksumpaa. Kaikki edellämainitut seikat tekee työstä helpompaa, selkeämpää ja vähemmän hermoja raastavaa.

 • Liian löysä kierre aiheuttaa helposti hutipistoja jotka näkyy valmiissa tuotteessa
 • Liian tummassa langassa ei näy kontrasteja joten on vaikeampaa löytää oikeaan silmukkaan
 • Liian ohut lanka tekee punoksesta löysempää, jolloin onnistunutkin pisto voi näyttää oudolta ja silmukat menee helpommin sekaisin.

Paksumpi lanka on myös mukava siitä että tulosta näkyy nopeasti ja työ etenee pikavauhtia.

Langan kierre vaikuttaa myös lopputulokseen; monet pistot aiheuttaa kierrettä langassa, jolloin lanka joko aukeaa vähän tai kiristyy. Tavallisemmin langat jotka löytyy kotoa ovat S-kierteisiä jolloin on korkeampi ahdollisuus että ne aukeavat vähän punoessa. Jos tämä on sinulle ongelma niin markkinoilta löytyy myös Z-kierteistä lankaa joka kiristyy punoessa. Tätä lankaa myydään m.m. neulakinnaslankana ja sitä löytyy esim. Pirtin kehräämön verkkokaupasta, osoitteessa https://www.pirtinkehraamo.fi/erikoislangat/neulakinnaslanka

Onko pakko käyttää villalankaa?

Ei ole, monet suosii villaa perinteisempänä vaihtoehtona ja koska lankaa on työskennellessä helppo jatkaa huovuttamalla langanpäät yhteen. Jatkamistapoja on kuitenkin erilaisia ja käyttämäsi lanka määrittelee pitkälti minkälaista tekniikkaa voit käyttää. Neulakinnastekniikkaan voi siis periaatteessa käyttää mitä lankaa tahansa kunhan se kestää punomisen ja soveltuu käyttökohteeseensa.
Alta löydät ohjeet langan jatkamiseen parilla helpolla tavalla.


Huovuttaminen eli "Spit join / wet join"

Tämä on nopea ja helppo tapa joka soveltuu kaikkiin huopuviin lankoihin, huomioi että esim. superwash-käsitelty villa ei suostu huopumaan kunnolla.
Tällä tavalla langat sulautuu yhteen nätisti.

 • Avaa kierre työstölangan päästä 2-3cm matkalta
 • Tee sama uuden langanpätkän päälle
 • Jos lanka on todella paksu voit vetää pois yhden tai useamman säikeen päistä jotta jatkokohdasta ei tule silmiinpistävän paksua
 • Asettele säikeet lomittain ja huvuta yhteen käsien välissä hankaamalla
 • Tarvittaessa voit kostuttaa huovutettavaa kohtaa
 • Kokeile että huovutettu jatkokohta kestää vetämällä varovasti ja katsomalla jos langat ovat huopuneet toisiinsa vai liukuuko vaivattomasti erilleen
 • Jos langat ei suostu huopumaan voi olla että tämä tapa ei sovellu sinun langalle, kokeile toista tapaa.
 • Varastoi jatkettu lankasi neulalle ja jatka pistojen tekemistä varovaisesti kunnes olet jatkokohdan ohi

Jatkaminen huovuttamallaVenäläisittäin jatkaminen eli "Russian join"

Tällä tavalla saat jatkettua myös huopumattomia lankoja kitkan avulla. Jatkokohdassa väri vaihtuu heti mutta langasta tulee hiukan paksumpaa molemmilla puolilla jatkoa.
Tähän tarvitset lisävarusteena sopivan kokoisen neulan.

 • Pujota työstölangan pää neulaan
 • Pujota neula takaisin työstölankaan, jotta muodustuu silmukka. Langan pää pujotetaan siis langan keskeltä vähän matkaa jolloin kitka pitää langan paikoillaan. Pituus riippuu käyttämäsi langan liukkaudesta
 • Ennen kun vedät silmukan täysin kiinni, aseta jatkettava lanka silmukkaan
 • Nyt voit vetää lankaa suoraksi, kiristä silmukkaa vetämällä langanpäätä
 • Tee sama toiselle puolelle ja tarkista että jatkokohta pitää
 • Leikkaa pois ylimääräiset langanpäät
 • Varastoi jatkettu lankasi neulalle ja jatka pistojen tekemistä varovaisesti kunnes olet jatkokohdan ohi


Voiko tehdä ihan vaan solmun?

Voi, periaatteessa. Perinteisesti solmuja ei tehdä ja jotkut ei missään nimessä käyttäisi solmuja. Jos kuitenkin päätä tehdä solmun niin piilota se väärälle puolelle ettei se näytä vialta pinnalla, ja päättele solmunpäät. Vältä solmun laittamista paikkaan missä se häiritsee tuotteen käyttäjää, kuten kantapään alle sukassa. Vähemmällä vaivalla pääsee kyllä jos voi yksinkertaisesti huovuttaa jatkokohdan.


Muuta?

Eri jatkamistapoja on vaikka kuinka, nämä olivat ne jotka ovat mielestäni helpoimmat ja joilla pääsee hyvin alkuun. Lankojakin on tuhansia erilaisia niin löydä se sinulle sopiva yhdistelmä materiaaleja ja tekniikoita! Mikään ei estä sinua käyttämästä vaikka kudetta ja tehdä valtavan maton neulakinnastekniikalla, silloin sinun pitää löytää se oma tapa jatkaa lankaa joka sopii sinulle parhaiten.

Nyt minulta löytyy myös pieni 10min pikakussi neulakinnastekniikkaan facebookissa, löydät sen täältä,tai vaihtoehtoisesti voit katsoa videon youtubessa missä pääset hidastamaan videota tarvittaessa! Youtube-videoon pääset täältä.


Onnea matkaan ja antoisaa käsityöhetkeä sinulle!

Kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar