Material


Hornskivor, verktyg och halvfärdiga produkter

"Det mesta av materialen jag använder har jag fått av härliga människor som uppskattar hantverk och hellre ser att materialen används än slängs bort "


Material

Nedan hittar du en lista på de vanligaste materialen jag använder och lite info om dem.OBS! Du får alltid de aktuella skötselråden med din beställning.

Jag använder ett mångfald av naturmaterial i mitt arbete och jag följer några basregler i inskaffningen av dem. Alla material, såsom horn, ben och läder är lagligt inskaffade. Det mesta av materialen jag använder har jag fått av härliga människor som uppskattar hantverk och hellre ser att materialen används än slängs bort.Vissa material köper jag, däribland ull, lädersnören (ren) osv. Då strävar jag till att stöda andra finska företagare. 


Horn

Hornen jag använder kan delas i två grupper, hjortdjurs- och kohorn.

Hjortdjurens horn fås antingen via jakt eller upphittas i naturen efter att de fallit av djuret. Tappade horn kan vara väldigt svåra att hitta och de försvinner snabbt när de utsätts för väder, vind och sol samt diverse gnagare som tycker om att gnaga på hornen. Horn som hittas i naturen är ofta mer porösa.Materialets egenskaper bestämmer till stor del hur det kan användas. Insidan på hittade horn är ofta porös, medan horn från jakt ofta är väldigt hårda och mörkare i färg.

Kohorn fås som en biprodukt av slakt och de kan ha stora variationer från ett horn till ett annat. Hornen kan vara olivgröna, naturvita, svarta eller flerfärgade med intressanta mönster och strukturer. De kan vara helt eller delvist genomskinliga, eller ha ett kalkaktigt lager som är helt opakt. Hornets väggar kan vara tunna eller otroligt tjocka och tunga. Alla dessa egenskaper gör det både intressant och krävande att hitta rätt horn för rätt arbete, eller snarare tvärt om.Kohorn har dessutom en fiberriktning på samma sätt som träd, som kan bidra till hållbara och lätt böjliga produkter såsom nålar till nålbindning. I bindningsnålar är kohorn ett fantastiskt material som är otroligt hållbart med ett bra glid.


Ben

Ben är en biprodukt av jakt eller slakt som sällan utnyttjas till sin fulla potential. Färgen varierar från helvitt till lätt gulaktig och materialet är väldigt hårt. Mindre ben har lite annolunda egenskaper i jämförelse med solida benbitar från större djur. Som nål är ben ett hårt alternativ som i regel har bättre glid än horn, men på grund av sin hårdhet kan materialet också vara skört om det tex. faller på ett hårt golv.


Läder

Läder fås bland annat vid sidan om kött- och fiskindustri samt vid jakt. Läder har många bra egenskaper och hur det garvas har stor betydelse för framtida användning. Jag använder främst växtgarvat (mimosa, granbark osv.) läder eller fettgarvat läder. Växtgarvat läder köper jag oftast från en annan finsk företagare, fettgarvning gör jag också själv.Läder är som känt ett långlivat material så länge det får lite uppmärksamhet nu och då i form av en fuktande lädersmörja eller dylikt.


Fiskfjäll

Fiskfjäll är en sällan utnyttjad biprodukt av fiske. Alla fjäll fungerar inte i smyckesanvändning och materialet väljs noga för att garantera ett vackert och hållbart resultat. För tillfället är fjällen i sortimentet alla från en och samma lokalt fångade gädda.

Ull

Ull är litet utav ett mirakelmaterial - Ull andas, värmer och är självrengörande sålänge det inte överbearbetas med kemikalier. Jag använder främst ull från finska gårdar eller återvunnet från loppmarknader osv. För ullprodukter rekommenderar jag att du vädrar/snöbadar produkter för rengörning om möjligt, tvättas vid behov för hand med mild tvål som passar för ylletvätt.


Trä

Allt trämaterial jag använder är återanvänt eller räddat från vedhögen. Olika träslag har olika egenskaper och varierar i såväl färg, hållbarhet och mönster. 


Näver

Näver får jag från ett fantastiskt finskt företag i Kiikoinen, Treefarm ( treefarm.fi) Näver är ytlagret på björk och det har använts till allt från förvaringskärl till byggnadsmaterial genom tiderna. Näver brinner bra, tål vatten och är böjligt, men spjälker sig lätt vågrätt enligt sin fiberriktning.


Metall

Vissa smycken har delar av metall. I beskrivningen står det om metallen i fråga är sterlingsilver (925 silver) som allmänt används till smycken eller om det handlar om rostfritt stål eller dylikt.

Silver är naturligt antibakteriellt och är också av den anledningen ett bra val till smycken. Silverallergi är extremt sällsynt, och då syns symptom främst vid sårvård där silver används i tex. plåster. I silver som används till smycken finns också andra metaller som man kan vara allergisk för, men oftast beror symptom på smuts som fastnat mellan smycket och huden och kan lätt åtgärdas. Detta är speciellt vanligt med örhängen. Om du misstänker silverallergi bör du rådfråga en läkare före du använder silversmycken.

Rostfritt stål kallas ofta kirurgiskt stål när det används i smycken. Rostfritt stål innehåller nickel, men materialet bör inte släppa ut farliga mängder, vissa rekommenderar till och med dessa åt nickelallergiker av denna orsak. Trots rekommendationerna kan rostfritt stål orsaka symptom speciellt om du är svårt allergisk för nickel. Undvik då att använda sådana material. Om du inte har en tidigare allergi och får symptom trots god smyckes hygien bör du genast kontakta läkare.

Om du vet om att du reagerar negativt på metallerna ovan men är intresserad av mina produkter så ta kontakt så ser vi vad vi kan göra!