Material

Material

Här finns en kort introduktion till materialen jag använder. Alla material på denna sida finns inte nödvändigtvis i butiken, då många material är säsongsbundna eller är återanvända och således inget jag har i förråd. Butikens urval ändrar också beroende på säsong och min produktion. 

I butiken, som en del av productinformationen, hittar du de aktuella skötselråden för den aktuella produkten tillsammans med kort information om materialen. Skötselråden skickas också till kunden i samband med produktleveransen. 

Jag använder material från såväl växt- som djurriket. Alla material, såsom horn, ben och läder är lagligt inskaffade och många av dem har jag fått eller återandvänt från tex. horntroféer man hittar på loppmarknader. Vissa material köper jag, såsom ull, lädersnören (ren) osv. och då från finska företagare. 

Horn

Hornen jag använder kan delas i två grupper, hjortdjurs- och kohorn.

Hjortdjurens horn kan härstamma från jakt men de tappar också horn naturligt vissa tider under året och de kan då hittas ute i naturen om man har tur. Tappade horn kan vara väldigt svåra att hitta och de försvinner snabbt när de utsätts för väder, vind och sol samt diverse gnagare som tycker om att gnaga på hornen. Horn som hittas i naturen är ofta mer porösa, har man tur så kan man hitta horn som har den perfekta balansen då yttre kanten är hård och det inre är finkornigt poröst och tar till sig växtfärger bra. Materialets egenskaper bestämmer till stor del hur det kan användas. Insidan blir lätt för porös och håller inte ihop, medan horn från jakt ofta är för hårda för att ta färg, och dessutom mörkare i nyansen färdigt. Horn från jakt kan man få som en biprodukt vid sidan om jakten, men också som troféer på loppmarknader.

Kohorn har stora variationer. De kan vara olivgröna, naturvita, svarta eller flerfärgade med intressanta mönster och strukturer. De kan vara helt eller delvist genomskinliga, eller ha ett kalkaktigt lager som är helt opakt. Hornets väggar kan vara tunna eller otroligt tjocka och tunga. Alla dessa egenskaper gör det både intressant och krävande att hitta rätt horn för rätt arbete, eller snarare tvärt om. Kohorn har dessutom en fiberriktning på samma sätt som träd, som kan bidra till hållbara och lätt böjliga produkter såsom nålar till nålbindning. I bindningsnålar är kohorn ett fantastiskt material som är otroligt hållbart ocg har bra glid. Värme och fukt kan hjälpa till att återuppliva en böjd eller bruten produkt gjord av kohorn. Kohorn är en biprodukt av slakt.


Ben

Ben varierar ofta mellan ljusgult och vitt i färgen beroende på behandling. Ben fås tex. som en sällan utnyttjad biprodukt av jakt eller från djur som hittats döda tex. efter att ha blivit påkörda.

Läder

Läderhar många bra egenskaper och hur det garvas har stor betydelse för framtida användning. Jag använder antingen växtgarvat (mimosa, granbark osv.) läder eller fettgarvat läder. Växtgarvat läder köper jag oftast från en annan finsk företagare medan jag gör fettgarvning själv med hjälp av ägg, matolja och lite tallsåpa. I växtgarvningen är de tanninerna som sköter garvandet medan fettgarvningen fungerar med fettsyror. Läder fås vid sidan om kött vid kött- och fiskindustri samt vid jakt och från djur som funnits döda (tex. överkörda).


Ull

Ull kan användas i många olika former, vanligast som garn eller filt men det kan dessutom hittas som tovningsull eller "råull" som man skall lägga mellan tårna. Ull andas, värmer och är självrengörande sålänge det inte överbearbetas med kemikalier. Jag använder ull från finska gårdar eller återvunnet från loppmarknader osv.


Träd

Olika träslag har olika egenskaper och varierar i såväl färg, hållbarhet och mönster. Allt trämaterial jag använder är återanvänt eller räddat från att brännas.


Näver

Näver är ytlagret på björkar och det har använts i evigheter till allt från förvaringskärl till byggnadsmaterial. Näver brinner bra, tål vatten och är böjligt, men spjälker sig lätt vågrätt enligt sin fiberriktning. Näver kan ännu köpas i plattor om man inte har möjlighet att hämta det från egen skog. 

Metall

Vissa smycken har delar av metall. I beskrivningen står det om metallen i fråga är sterlingsilver (925 silver) som allmänt används till smycken eller om det handlar om rostfritt stål, som du kanske hört omnämnas som kirurgiskt stål på andra ställen.

Silver är naturligt antibakteriellt och är också av den anledningen ett bra val till smycken. Silverallergi är extremt sällsynt, och då syns symptom främst vid sårvård där silver används i tex. plåster. I silver som används till smycken finns också andra metaller som man kan vara allergisk för, men oftast beror symptom på smuts som fasnat mellan smycket och huden och kan lätt åtgärdas. Detta är speciellt vanligt med örhängen. Om du misstänker silverallergi bör du rådfråga en läkare före du använder silversmycken.

Rostfritt stål kallas ofta kirurgiskt stål när det används i smycken. Rostfritt stål innehåller nickel, men materialet släpper inte ut såna mängder att det borde vara farligt, vissa rekommenderar till och med dessa åt nickelallergiker av denna orsak, men det kan alltså endå orsaka symptom, speciellt om du är svårt allergisk.

Om du vet om att du reagerar negativt på metallerna ovan men är intresserad av mina produkter så ta kontakt så ser vi vad vi kan göra!Förutom dessa material så använder jag också växtfärger och olika vax till ytbehandling.