Om mig

Hej!

Jag heter Minna och jag är företagaren bakom Kirjosarvi. Jag alltid varit intresserad av naturen omkring oss, vilket är ganska naturligt när man växer upp i mossdoftande skog och naturskön skärgård. Om somrarna var skattjakt en av mina favoritsysslor och jag spenderade mycket tid promenerande längs med stränder på jakt efter fynd såsom speciella stenar, drivved eller en och annan keps som någon båtförare tappat. Jag tror att jag ännu har någon skatt gömd i bottnet av någon bortglömd låda och samlandet av naturmaterial är nästan en hobby för sig vid det här laget. Med tiden ledde mitt intresse för naturmaterial in på traditionella tekniker och jag började samla hantverkskunskap.

Efter att jag utexaminerades som artesan inom guldsmide, med många goda kunskaper inom ädelmetall och en vilja att behärska fler material, fann jag mig plötsligt i Virmo där jag började studera fornteknik på den enda utbildningen av sitt slag i Finland. Här fann jag allt jag kunde önska och lite till! Jag kunde kombinera mina tidigare kunskaper med alla nya inslag av traditionella tekniker samt naturmaterial och jag kände mig som ett barn i en godisbutik varje gång vi lärde oss något nytt. Jag fick bekanta mig med såväl läder som ull från råmaterial till färdig produkt, och jag hittade hela tiden för mig nya material med fantastiska egenskaper. Under min tid i Virmo började jag värdera naturmaterial och traditionella tekniker allt högre ju mer jag lärde mig och här fann jag till slut vad jag ville göra. 

I Januari 2019 startade jag mitt företag Kirjosarvi (Kirjo kan syfta på färggrann eller mångsidig, sarvi betyder horn) och jobbar nu på att uppfylla min dröm om ett yrke inom hantverk. Jag gör främst smycken och andra små ting såsom bindningsnålar och andra produkter av naturmaterial av olika slag. Mitt absoluta favoritmaterial är, för tillfället, horn. Jag önskar att jag med mitt arbete kan visa fram dessa material och deras fantastiska egenskaper och skönhet, och på det viset lära människor att värdera dem högre och uppskatta dem till en större grad än idag, kanske jag lyckats väcka en liten nyfikenhet hos dig också?

Jag berättar mer om materialen jag använder under länken Material, där hittar du mer information om materialens ursprung, egenskaper och några skötselråd.


Om du känner att du har frågor som du inte hittar svar på här  så får du gärna ta kontakt, jag älskar att prata om mitt arbete och mina material!